A | |||||||
|
|||||||
Mit nevezünk ÁSVÁNYVÍZnek?1. Természetes ásványvíz (a továbbiakban: ásványvíz), amely b) eredeténél fogva tiszta, c) az adott felhasználási formában mikrobiológiai és kémiai szempontból az emberi egészségre ártalmatlan, d) összetétele, oldott szilárd ásványianyag-tartalma a víznyerő helyen vagy az oldott összes szilárd ásványianyag-tartalma 500-1000 mg/l között van és tartalmazza az alább felsorolt aktív biológiai anyagok valamelyikét Szulfid-ion vagy titrálható kén legalább 1 mg/l Bromid-ion legalább 5 mg/l Jodid-ion legalább 1 mg/l Metakovasav legalább 50 mg/l Radon-aktivitás legalább 37 Bq/l Szabad szén-dioxid legalább 1000 mg/l Magnézium-ion legalább 20 mg/l Kálcium-ion legalább 60 mg/l Fluorid-ion 0,8-1,2 mg/l Szabad széndioxid legalább 1000 mg/l. ha egyébként megfelelne az a)-e) pontokban foglalt követelményeknek -, ha - eltérő kémiai jellegű és összetételű vizek elegyítésével nyerik, vagy - összetétele emberi beavatkozás során alakult ki (pl. bányavíz). bb) biológiai vízigény teljes vagy részleges kielégítésére - előírásai szerint - korlátozás nélkül vagy közel optimális koncentrációban tartalmazza, és így a biológiai vízigény teljes vagy részleges kielégítésére egyaránt alkalmas. b) amelyet fizikai úton történő vas és/vagy mangántalanítás és/vagy gáztalanításon túl más kezelésnek nem vetettek alá, c) amelyhez szén-dioxidon kívül semmilyen más anyagot nem adtak hozzá, d) amely a víznyerőhelyről a palackozó üzembe zárt rendszerben (csővezetéken) úgy érkezik, hogy ez alatt nem veszít eredeti tulajdonságaiból (az esetleges gáztalanítás hatását kivéve) összetétele nem változik és mikrobiológiai szempontból nem szennyeződik. Az elismert ásványvíz palackozására egyebekben az élelmiszerekre vonatkozó jogszabályokat kell alkalmazni. amelyek a víz biológiai aktív alkotórészeit a legkevésbé károsítja. |
|
Magyarország érmes borai |
Jó Föld |
www.italipar.hu |